Projekt Team Swedish Challengers

Ett projekt finansierat av Riksidrottsförbundet vars syfte är att skapa ett bättre underlag för rekrytering in i landslag samt ge ledare och aktiva i Sverige kunskap och verktyg för att bli mer konkurrens kraftiga såväl nationellt som internationellt.

Svenska Taekwondoförbundet har som målsättning att ta fler medaljer vid internationella tävlingar under 2019 – 2020 och har siktet inställt mot världstoppen inom 3–6 år.

Projektledare / projektansvarig
Johan Berg

Ledare/tränare/mentorer
Elin Johansson

Isabelle Malki – Östermalm Tkd / StockholmEllinor Gabrielin Malmgren – Baekdusan Tkd / Lomma
Izabella Källstrand – Kim Tkd / StockholmMaria Butcaro – Lejon Tkd / Göteborg
Lina Wensmo – Wemenhögs Tkd / Skurup
Zainab Qader – Lejon Tkd / Göteborg
Ebrahim Marwan – Aktivitetshuset Tkd LinköpingAbdullahi Mohamed – Borås Tkd Center
Linus Dahllund – Kem-joh Tkd / KramforsAli Alian – Borås Tkd Center
Christian Malki – Östermalm Tkd / StockholmSandor Fronda . Viking Tkd / Stockholm
Erik Farmakas – Tian Dao Tkd / HelsingborgLinus Croona Samec – Östermalm Tkd / Stockholm
Noel Berg – Landskrona Tkd Akademi – LandskronaLeutrim Doroci – Lejon Tkd / Göteborg

Camp 1 2018.01.12
Helgen har bestått av ett hektiskt schema av tester, utvärdering, föreläsningar. Föreläsare från RF Anneli Östberg som har varit förbundskapten för orienteringslandslaget och arbetar idag med mental rådgivning åt bland andra svenska skidlandslaget och simlandslaget. Aktiva och har börjat arbetet med att ta fram en gemensam värde grund som ska gälla både inom projektet och förbundets verksamhet.

VÄRDEGRUND SWEDISH CHALLENGERS träff 1 2018

 

Team Swedish Challengers camp 2, MALMÖ 2018.02.09


Fredag 9/2 under förmiddagen anlände alla aktiva i projektet från region  väst och öst med tåg ifrån Göteborg och Stockholm.

Tillsammans med de aktiva från södra samlades gruppen på Atleticum, information och uppdatering projekt, genomgång av helgen, förhållningsregler mm.

De som inte gjorde tester fick gå och hämta sängar, ställa i ordning skolsalarna till övernattning. Laget bor på MIA, Malmö Idrottsgymnasium. Övernattning i klassrum på tältsängar, spartanskt, vi har skapat två sovsalar, en för killar och en för tjejer.

Helgens första träningspass bestod av teknik på spade.

Efter träningen intogs en gemensam middag – spagetti bolognese 🙂

Kvällen ägnades sedan åt Team buildning aktiviteter för att skapa lagkänsla och samhörighet.

Lördag 10/2

Sportchefen Johan Berg hade inhandlat och ordnat ”brasse-frukost” åt samtliga – och efter detta började dagens första föreläsning….


…som handlade om kost i idrotts nutrition, en mycket intressant och innehållsrik föreläsning gällande kost för träning, tävling, hålla vikt mm. Föreläsare från riksidrottsförbundet var Peter Stenberg.

Föreläsare nummer två för dagen, var ingen mindre än förra mellanvikts världsmästaren i proffsboxning , Armand Krajnc, Armand berättade om sin egen karriär, med och motgångar, motivation och mental inställning. Som ung höll han på med fotboll (skulle bli nästa Maradona enligt egna drömmar), karate, taekwondo, kickboxning och boxning. Skjuts mellan träningarna? Inte att tänka – utan cykel gällde till typ tre träningar varje dag (han slapp alltid uppvärmningen i taekwondon eftersom han sprang dit från karateträningen för att hinna). När han var besviken efter att ha kommit tvåa på en tävling fick han ett gott råd av sin pappa; ”Du måste träna mer…”. Inte de råden Armand gav gruppen, men han gav massor med motivation och skapade också tankar för vad som krävs för att nå världseliten. Efter det så höll Armand ett träningspass för gruppen med fokus på slagteknik.

Armand som har en gedigen kampsportsbakgrund har både tränat och tävlat i Taekwondo, har svart bälte i karate. Varit svensk och nordisk mästare i kickboxning.

Isabelle testar Armands magmuskler.

Armand ger Izabella Källstrand och Hanna Asp lite tips.

Kroppens vinkel och rotation är precis lika viktig när man slår som när man sparkar. Armand visar Zainab hur man roterar höften för bästa resultat.

Blocka, clincha, lite oldschool Taekwondo med Armand.

Sen lunch som bestod av fisk med hummersås eller köttfärslimpa.

Efter lunchen screenades  rörligheten på de aktiva i projektet, det såg inte riktigt ut så här för alla  ;-). Värderna låg från 130 grader till det som ni ser nedan. Här kommer många att få ”hemläxa”.

Efter screeningen skedde teknikpass på spade under ledning av Lie Kylborn, varvid det kunde konstateras att gruppen består av många talanger. Förbättringsområden som direkt hittades är blockeringsarbetet i samband med övriga tekniker. Tester gjordes också avseende bålstyrka.

Dagens sista pass,, teknikträning på väst. En lång och händelserik dag lider mot sitt slut. Nu – Melodifestivalen!

Söndag – sparring.

 

 

 

Swedish Challengers Camp 3

2018-03-02 BOSÖN

 Så har det blivit dags för den tredje samlingen i projektet, denna gång är vi tillbaks där allt startade i januari, Sveriges riksidrotts centrum för elit sport, Bosön som ligger på Lidingö i Stockholm. En plats där landslag och idrottsföreningar från hela Sverige har samlingar och träningsläger.
En nyhet är att Sveriges Olympier Elin Johansson tagit över som mentor och tränare för de aktiva i projektet. Otroligt glädjande att Elin kan ställa upp och dela med sig av sina erfarenheter. En spänade framtid i projektet när de aktiva nu får ta de av Elins expertis och spetskompetens.
Kvällen startade med en gemensam samling där Elin gick igenom sina förväntningar, mål och förhoppningar för gruppen.
Laget har lagt ut mattorna som vi ska träna på under helgen. När mattorna var på plats var det dags för nya löp-test, 3 km på tid, samtliga som sprang har förbättrat sig, dock är inte alla godkända ännu så här kommer det att bli hemläxa.
Efter löpningen screenades de som låg i underkant på rörlighets testerna vid förra lägret för en månad sen, även här ser vi en klar förbättring men fortfarande så finns det utrymme för förbättring.
Söndag 3/4
Dagen startade med genomgång av Olympiska lyft,.

Vi har gått igenom b.la:
Benböj
Frivändningar från knä
Frivändningar från mark
Utfall fram
Utfall bak
Utfall bänk
Utfall bänk med hopp
Marklyft
Drop squat

Lunch

Taekwondo pass 1, screening offensiva & defensiva tekniker mitts / spade.

Taekwondo pass 2, screening kampteknik defensivt & offensivt på väst.

 

Frånvarande:
Erik Farmakas – Skadad
Leutrim Doroci – Sjuk
Zainab Qader – Skadad
Maria Butcaro –
Preliminärt schema för helgen:

Fredag 2/3

Ankomst

Lördag 3/3

08.00-09.00 Frukost

09.30-11.00 Styrketräning, lyftteknik i gym avdelningen. 

11.30-12.30 Lunch

13.00-15.00 Träning Taekwondo / Tester / Screening

16.00-17.00 Kvällsmat

18.00-20.00 Träning Taekwondo / Tester / Screening

 

Söndag 4/3

07.00-08.00 Frukost

09.00-11.00 Sparring 

11.00 -12.00 Avslutning 
Vänligen / Kind Regards 
Johan Berg 
Sports Director, Swedish Taekwondo Union